Magamról

Jánosi Andrea

1979-ben születettem Szászrégenben, nem sokkal később már rajzoltam, mindent és mindenhová. Szüleim ezért jobbnak látták ha a művészi pálya fele terelgetnek. Így kerültem 14 évesen a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumba, ahol rövidesen úgy éreztem, hogy a szabadság netovábbja az, ha az ember országos tantárgyversenyt nyer külföldi jutalomkirándulással. Ebből a sorból mára már sem a verseny, sem a jutalom nem hoz lázba, csak a kirándulás. :)

1998-ban kerültem be a kolozsvári Ioan Andreescu Képzőművészeti Akadémiára, itt 2003-ban végeztem Művészetpedagógia szakon. Villámgyorsan eltelt. :)

Ugyanebben az évben felvételt nyertem a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem média szakára. Ennek eredménye végül filmrendezői diploma lett 2008-ban, egy borzalmasan meleg nyáron, a bukaresti Hyperion Egyetem Művészeti fakultásán. Ebben az évben magiszteri képzésben is részt vettem a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Média és Kommunikáció szakán.

Közben (diák)munkát vállaltam egy digitális nyomtatással foglalkozó cégnél, itt megtanultam a nyomdai előkészítés néhány alapszabályát, a gyors és pontos munkát, a román nyelvet és azt, hogy ilyen helyen csak rövid ideig szabad dolgozni. :)

2005 óta a BBTE Kolozsvári Egyetemi Könyvkiadó grafikusa vagyok. Magánvállalkozóként pedig nagyjából ugyanennyi ideje foglalkozom reklámgrafikai tervezéssel.

Illusztrátori pályafutásom 2007-ben kezdődött a Kincses Képeskönyv – Kolozsvár című könyvvel, a Projectograph és Koinónia felkérésének köszönhetően. Ez a sorozat szerencsés csillagzat alatt született, 2016-ban már 7 különböző város, összesen 12 kötetét jegyzem, mint illusztrátor. Itt olvasni minderről bővebben: kincseskonyv.ro

2010-ben a Koinónia kiadó felkérésére illusztráltam a Kányádi Sándor fordításában megjelent Volt egyszer egy kis zsidó című jiddis népköltészeti válogatást, 2012-ben pedig a Voicu Bojan Hörcsögmesék című meséskönyvét Vallasek Júlia fordításában.

2010-es grafikai sikernek könyvelhető el a Felméri Cecília Mátyás, Mátyás című animációs filmjének rajzi része is, a film több hazai és nemzetközi díjat kapott.

Továbbiakban felgyorsult az élet, és egyre több illusztrációs megbízatást kaptam, úgyhogy már csak felsorolom, hogy mely kötetekre is: Markó Béla: Hasra esett a Maros (Bookart, 2012), Carbonaro: Ha Polip szuszog Kolozsvárott (Méry-Ratio, 2013) Szántai János: A Jó, a Rossz, a Csúnya, és egyéb mesebeli párbajok (Kriterion-Ambrobook, 2013), Ragyog a mindenség, Erdélyi gyermekvers antológia (Gutenberg, 2013), Carbonaro: Hat – százhat (Irodalmi Jelen Kiadó, 2015), Zágoni Balázs: Kolozsvári mesék (Koinónia, 2015), Benedek Elek: Székely Tündérország (Kriterion, 2015)